Térítési díjak

Kórházakban fizetendő térítési díjak 

A fekvőbetegeket ellátó szolgáltatók nyújthatnak a betegeknek plusz szolgáltatásokat, ha azokért a betegek térítési díjat fizetnek.

Milyen plusz szolgáltatások adhatók és azokért mekkora összegben kérhet a kórház (klinika) téríési díjat?

Ha  a beteg a társadalombiztosítás keretébe tartozó ellátásokon felül többletszolgáltatást igényel, akkor azt csak részleges illetve kiegészítő díj fizetése ellenében veheti igénybe.  Ennek keretében a beteg részleges illetve kiegészítő térítés megfizetésével kaphatja meg
–          a kényelmi szolgáltatásokat;
–          az általa választott orvos kezelését – terhesgondozás és a szülészeti ellátás kivételével-;
–          a szanatóriumi ellátást;
–          azt az ellátást, amely a finanszírozási eljárási rendtől, valamint a vizsgálati és terápiás rendtől eltérő tartalmú;
–          azt az ellátást – sürgős szükség esetét kivéve -, amelyet beutaló nélkül vagy beutalási rendtől eltérően vesz igénybe;
–          adott szolgáltatónál az ápolási ellátást, amelynél az ápolásért, a szükséges gyógyszerekért, étkezésért fizetni kell.

Kényelmi szolgáltatások és orvosválasztás:

Ha a kórház rendelkezik a szükséges felszerelésekkel, akkor az úgynevezett kényelmi szolgáltatások keretében a beteg többek között az alábbiakat veheti igénybe:
– 1 ágyas vagy 2 ágyas szobában elhelyezés, melyhez fürdőszoba is tartozik;
– zajkímélő, udvarra néző szobában elhelyezés;
–  internetelérést biztosító illetve TV készülékkel, hűtővel, légkondícionálóval felszerelt kórteremben történő elhelyezés;
– „a la carte” étkezés lehetőségének biztosítása;
– rehabilitációs szolgáltatás – ami a szakmailag előírt kezelésnek nem része – pl: pszichológus, logopédus, mozgásterapeuta igénybevétele.
Két ágyas szobában elhelyezés, melyhez fürdőszoba, hűtő és TV tartozik akár 1.200.- 7.000. Ft/nap díj megfizetése ellenében is igénybe vehető, míg az „a la carte” étkezés lehetőségének biztosítása 700-900 Ft/nap, amely az intézeti nyersanyagnorma és a többlet nyersanyag különbözete.
Ezen szolgáltatások térítési díja azonban kórházanként változhat, így a fenti összegek tájékoztató jellegűek.

Ha nem indokolt a sürgősségi ellátásra kerül sor, akkor a beteg az egészségügyi szolgáltató munkarendje alapján beosztott orvos helyett másik orvost igényelhet. Ha a beteg (ellátandó személy) ragaszkodik hozzá, hogy az általa választott orvos kezelje – terhesgondozás és a szülészeti ellátás kivételével – ,akkor a finanszírozási díj 30%-át, de maximum 100.000. forint térítési díjat kérhet a kórház a betegtől. A jogszabály azt is előírja, hogy ezen orvosválasztásból befolyt összegek elosztása a kórház (klinika) szabályzata alapján történik.