Gyermekvállalás és ahhoz kapcsolódó ellátások

Az elmúlt években több olyan jogszabály is kihirdetésre került, amely a gyermekvállalást segíti elő. Ennek keretében említeném a gyed extra bevezetését, a csed, gyed vonatkozásában bevezetett kedvezményszabályt és ide sorolható a családi adó-, és járulékkedvezmény is. Az ellátások kapcsán azonban többször azzal szembesülök, hogy a szülők nem tudják, hogy az ellátások nem „automatikusan” járnak, hanem ehhez kérelmet kell benyújtani. Mindezek alapján az alábbi cikkben összefoglalom, hogy a szülők gyermek születésére tekintettel milyen társadalombiztosítási és családtámogatási ellátásokra jogosultak, hogyan lehet ezeket ellátásokat igényelni.

Szüléskor járó ellátások

A szülő gyermeke megszületésekor jogosult anyasági támogatásra és az ún. babakötvényre.

A babakötvény egyszeri 42 500 forintos összege egy letéti számlára minden kérelem nélkül átutalásra kerül, addig az anyasági támogatást kérelmezni kell.

Anyasági támogatásra jogosult többek között minden Magyarországon élő magyar állampolgárság, aki gyermeket vállalt. Mint az az elnevezésben is szerepel, az anyasági támogatás elsősorban az anyának jár. Az ellátás előfeltétele – kivéve, ha az anya a terhesség időtartama alatt legalább 5 hónap időtartamig egybefüggően külföldön tartózkodott -, hogy az anya

  • a terhessége alatt legalább négy alkalommal;
  • koraszülés esetén legalább egyszer

vegyen részt terhes gondozáson.

Az anyasági támogatás mértéke gyermekenként

  • 64 125 forint,
  • míg ikergyermek esetén 85 500 forint.

 

Az anyasági támogatást a „Kérelem az anyasági támogatás megállapítására” nyomtatványon kell kérni a lakóhely szerinti járási-, fővárosi kerületi kormányhivatalnál, vagy ha a munkahelyen működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az anyasági támogatásra vonatkozó kérelmet a szülést követő 6 hónapon belül kell benyújtani!

 

Szülést követően járó ellátások