Kedvező adózás a gyermekek házi tanítása kapcsán.

Ha például egy tanár vagy egy egyetemista háznál folytatott tanítás vagy korrepetálás keretében oktat diákot, akkor az alábbi kedvező adózás szerint részesülhet díjazásban:

Ha a szülő természetes személyként úgy foglalkoztatja a gyermekét tanító személyt, hogy ez a személy a tanítást nem egyéni vállalkozóként, nem társas vállalkozóként, hanem természetes személyként végzi, akkor a családnál a tanítás úgynevezett háztartási munka keretében valósul meg.

Az adóhivatal tájékoztatása alapján, „a háztartási munka után – egy havi 1 000 forintos regisztrációs díjon kívül – nem kell adót és járulékot fizetnie sem a foglalkoztatónak, sem a háztartási alkalmazottnak. A háztartási alkalmazott keresete ebben az esetben úgynevezett adórendszeren kívüli kereset, szja-bevallást sem kell benyújtani róla.”

Milyen kötelezettségei vannak a szülőnek, illetve a gyermeket tanító személynek?

A szülő köteles bejelenteni a háztartási alkalmazottat, méghozzá a munkavégzés megkezdése előtt. Ez a bejelentés szólhatok egy hónapra, vagy akár több hónapra is. A háztartási munka bejelentése:

  • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásával a „Háztartási munka bejelentése” menü pontjában,
  • az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban „T1043H jelű adatlap” kitöltésével és beküldésével, vagy
  • a 185-ös országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül történhet.

Megjegyzés: Elektronikus úton történő bejelentéshez ügyfélkapuval kell rendelkeznie a szülőnek.

További köteles a szülő a gyermeket oktató személy után havonta 1 000 forint regisztrációs díjat fizetni.  A havi 1 000 forintos regisztrációs díjat havonta a tárgyhót követő hónap 12. napjáig a NAV Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj bevételi számlára (10032000-01076215 számlaszámra) kell befizetni

  • az ONYA-ban internetes bankkártyás fizetéssel,
  • banki átutalással,
  • csekken vagy
  • a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával.

 A gyermeket oktató személy háztartási munka keretében nem lesz biztosított. Erre tekintettel, az oktatást végző személy, ha legalább egy éve magyar lakóhellyel rendelkezik és a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján nem minősül sem biztosítottnak, sem egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak, akkor köteles havonta magyar társadalombiztosítási egészségügyi szolgáltatás fedezetére (pl: orvosi ellátásra, tb támogatottan gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz rendeléshez) egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amely 2023-ban havi 9 600 forint, napi 320 forint, míg 2024-ben havi 11 300 forint, napi 380 forint.

Végezetül jelzem, hogy a természetes személyek között háztartási munkáról a 2010. évi XC. törvény rendelkezik. Erre tekintettel a háztartási munka részletes szabályairól a fenti törvényből, illetve az adóhivatal által ebben a témakörben kiadott tájékoztatókból lehet részletes információkat szerezni.

Szerző: dr. Radics Zsuzsanna Gabriella

2023.12.20