Elektronikus ügyintézési kötelezettség 2017. július 1-jétől

2017, július 1-jétől a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók is csak elektronikus úton intézhetik a pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz igénylését.

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 61. § (5) bekezdése alapján „A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és a kormányhivatalnál történt regisztrációt követően, kizárólagosan elektronikus úton nyújthatja be.”

Milyen előzetes regisztrációk szükségesek az elektronikus ügyintézéshez?

Mindenekelőtt az elektronikus ügyintézéshez a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatónak szükséges ügyfélkapuval rendelkeznie. Az ügyfélkapus regisztrációt kezdeményezni lehet bármelyik okmányirodában. A gyorsabb ügyintézés érdekében akár előre lehet időpontot foglalni a regisztrációra a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio oldalon.

Továbbá az elektronikus úton történő ügyintézéshez szükséges a kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél történő nyilvántartásba vétel, amely az ún. „regisztrációs lap” kitöltésével történik. A regisztrációs lapon bejelenthetők mind a meghatalmazottként, mind a képviselőként eljáró személyek. A regisztrációs lap kapcsán részletes tájékoztatás olvasható a következő internetes oldalon: http://neak.gov.hu/data/cms1009235/PEO.29.U.pdf

A regisztrációs lap benyújtható egészségbiztosítási ügyekben eljáró bármelyik kormányhivatalhoz, azonban a gyorsabb ügyintézés végett javasolt a munkáltató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatal járási hivatalához, illetve Budapest XIII. kerületi hivatalához eljuttatni.

Megjegyzés: Természetesen, ha korábban már regisztráltatta magát a munkáltató, akkor a regisztrációs lapot nem kell újra kitölteni.

A fenti regisztrációkat követően kerülhet sor az elektronikus ügyintézésre, amelyhez nyomtatványkitöltő programot kell használni. Az elektronikus ügyintéshez szükséges nyomtatványkitöltő programról, valamint a nyomtatványok elektronikus továbbításával kapcsolatos teendőkről elérhető olyan tájékoztatást, amely lépésenként bemutatja a teendőket. Ez a tájékoztató elérhető http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/eugyintezes_enyomtatvanyok oldalon, az elektronikus nyomtatványok alatti részben