Új szabályok 2014-től a gyermekgondozási díj valamint a gyermekgondozási segély melletti munkavégzésre vonatkozóan

Új szabályok a gyermekgondozási díj valamint a gyermekgondozási segély melletti munkavégzésre vonatkozóan 

2014. január 1-től a gyermek egyéves kora előtt továbbra sem lehet dolgozni. Ez esetben csak szerzői jog védelme alatt álló alkotásért illetve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységért járó díjazás az, amelyek mellett a gyermekgondozási díjat teljes egészében továbbfolyósítják.
2014. január 1-től a gyermek egyéves kora után, gyermekgondozási díjra jogosult szülő,az ellátás további folyósítása mellett dolgozhat. A szülő munkavégzésnek nincs időkorlátja, azaz akár napi 11 órában is dolgozhat.
Akkor is jár a gyermekgondozási díj, ha munkavégzése miatt az egy évesnél idősebb gyermekét bölcsödébe illetve családi napközibe helyezi el, vagy házi gyermekfelügyelő gondoskodik a gyermekről.
A fentiekhez hasonlóan alakul a munkavégzés a gyermekgondozási segély folyósítása alatt is. Amíg 2013-ban a gyermekgondozási segély alatti munkavégzés időkorlátozás mellett történhet – kivéve az otthoni munkavégzést és a fogyatékos gyermekre járó gyes melletti munkavállalást –, addig 2014. január 1-től a szülő a gyermek egyéves korát követően a gyermekgondozási segély folyósítása mellett teljes munkaidőben munkát vállalhat.
Megmarad azonban az a szabály, hogy ha a nagyszülő kapja a gyermekgondozási segélyt és emellett keresőtevékenységet szeretne folytatni, akkor azt csak adott időkorlátozás mellett teheti meg. Ez esetben a nagyszülő a gyermek 3 éves kora után dolgozhat, maximum heti 30 órában, kivéve ha a munkavégzés az otthonában történik.
Érdekesség, hogy az egyéni-, illetve a társas vállalkozó köteles nyugdíjjárulékot legalább a minimálbér és egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után megfizetni, amíg gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja Ezzel szemben novemberben megjelent Tbj módosítás nem szól a gyermekgondozási díj melletti munkavégzésről. Ezt azt eredményezi, hogy a gyermekgondozási díj melletti munkavégzéskor csak a tényleges jövedelem után kell megfizetni a járulékokat.