Gyermekgondozási díj melletti munkavégzés és vállalkozási tevékenység

Gyermekgondozási díj melletti munkavégzés és vállalkozási tevékenység folytatása

Munkavégzés
A gyermekgondozási díj folyósítását nem befolyásolja, ha a szülő a gyermek egyéves kora után munkát vállal. A munkavégzésre nincs időkorlát megszabva, így akár napi nyolc órában is dolgozhat az ellátásban részesülő szülő. Ha a munkavégzés során a szülő keresőképtelen lesz, akkor a gyermekgondozási díj mellett a táppénzt is kapja.
A munka törvénykönyv tartalmazza azt a szabályt, hogy a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig köteles a munkaszerződést a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani, azaz ez esetben a szülő a kérésének megfelelően például négy órában, részmunkaidőben dolgozhat.
A munkáltató a gyermekgondozási díj folyósítása alatt vagy folyósításának megszűnését követően igénybe veheti a szociális hozzájárulási adókedvezményt. A kedvezmény az anyasági ellátás megszűnését követő hónaptól 45 hónapig alkalmazható úgy, hogy legfeljebb 100.000. forint munkabérig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a foglalkoztatás első két évében, míg ezen bér 14,5 %-a vehető igénybe a foglalkoztatás harmadik évében.
Kiemelt kedvezmény jár akkor, ha három vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő szülőt foglalkoztat a munkáltató. Ha a munkavállaló legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult és gyermekgondozási díjban részesül vagy részesült, akkor az őt alkalmazó munkáltató a foglalkoztatás első három évében maximum 100.000. forint jövedelemhatárig mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében ugyanezen jövedelem után 14,5%-os kedvezményt kap. Ez a kedvezmény az anyasági ellátás megszűnését követő hónaptól 69 hónap végéig, maximum 5 évig alkalmazható. Azaz a nagycsaládosok esetében a kedvezmény két évvel hosszabb ideig jár. A kedvezmény abban az egész hónapban is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve, nagycsaládosok esetében a foglalkoztatás harmadik, illetve ötödik éve véget ér.

A kedvezményt a foglalkoztató az ellátásokról szóló igazolás birtokában érvényesítheti. Az igazolásokat az ellátásban részesülő személy kérelmére állítják ki. A GYED folyósítását illetve annak megszűnését az egészségbiztosítási szerv illetve a társadalombiztosítási kifizetőhely igazolja. Nagycsaládosok esetében szükséges továbbá annak igazolása is, hogy minimum három gyermek után a szülőnek jár a családi pótlék, amelyet a kincstár igazol.
Vállalkozási tevékenység folytatása
Ha gyermekgondozási díj folyósítása mellett a szülő egyéni-, vagy társas vállalkozóként dolgozik, akkor csak a tényleges jövedelem után fizetni meg a járulékokat, azaz ez esetben nem kell a 10 % nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér, 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese után, míg a vállalkozásnak a 27 % szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után megfizetni.
Erre tekintettel, ha a vállalkozásból havi 100.000. forint jövedelmet vesz fel a gyermekgondozási díjban is részesülő személy, akkor a 100.000. forint után fizeti meg 10 % nyugdíjjárulékot, a 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot és a 27 % szociális hozzájárulási adót. Ha nem vesz fel jövedelmet, hanem osztalékot vesz ki a vállalkozás  nyereségessége esetén, akkor természetesen nem fizeti meg a járulékokat és szociális hozzájárulási adót, azonban a vállalkozási tevékenység folytatásából ellátásra sem lesz jogosult például betegsége esetén nem kap a gyermekgondozási díj mellett a táppénzt.